Nedir bu lenfatik sistem?
- Fizyoterapist Deniz Aslan
- 5 Ağu 2020
- 1 dakikada okunur

Lenfatik sistem, toksinlerin, atıkların ve istenmeyen diğer maddelerin atılmasına yardımcı olan doku ve organların bir ağıdır. Lenfatik sistemin temel işlevi, vücuda enfeksiyona karşı savaşan beyaz kan hücrelerini içeren bir sıvı olan lenf nakletmektir.
Lenfatik sistem esas olarak dolaşım sisteminin damar ve kılcal damarlarına benzer lenfatik damarlardan oluşur. Damarlar, lenf nodlarına bağlanır ve burada lenf filtrelenir. Bademcikler, adenoidler, dalak ve timus lenfatik sistemin bir parçasıdır.
İnsan vücudunda yüzlerce lenf nodu vardır. Amerikan Kanser Derneğine göre, ciğerler ve kalp gibi vücudun derinlerinde ya da kola ya da kasık altına gibi yüzeye daha yakın konumda bulunuyorlar.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM) 'ne göre vücudun sol tarafında böbreğin üst kısmında bulunan dalak, en büyük lenf organıdır. Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ve kan depolamanın miktarını kontrol eder ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Dalak potansiyel olarak tehlikeli bakteri, virüs veya kandaki diğer mikroorganizmaları tespit ederse, lenf düğümleri ile birlikte lenfositler olarak adlandırılan, işgalcilere karşı savunma yapan beyaz kan hücreleri oluşturur. Lenfositler, yabancı mikroorganizmaları öldürmek ve enfeksiyonların yayılmasını durdurmak için antikorlar üretirler. İnsanlar dalak olmadan yaşayabilir, ancak dalaklarını hastalık veya yaralanma yüzünden kaybeden insanlar enfeksiyonlara daha yatkındır.
Comments